Jablečný ocet – sámodómo

Hon za octem bez obalu začíná být pro ty, kteří mají bezobalový obchod při ruce, docela úspěšným úkolem. Ale ne každý má to štěstí a spousta bezobalů zatím nedisponuje ani tím obyčejným kvasným octem. My jsme si jablečný ocet vyráběli ještě než jsme slyšeli o nějakém zero waste. Letos je jablek všude dosti. Spousta jich přijde nazmar. Doporučuji tedy si vyrobit vlastní jablečný ocet. Je to totiž mega jednoduché a není to žádná věda.

1. Ocet nakládám do velké zavařovací sklenice.

Tak je dobré mít nějakou při ruce. Pokud doma nemáte zásobu, zkuste poptat v nějaké jídelně, restauraci, cukrárně. Většinou jich každý týden několik vyhazují.

2. Připravím si jablka.

My máme momentálně sad plný jablek, která nestíháme zpracovat. Takže materiálu je hodně. Letos frčím už třetí zavařovačku octa a to určitě ještě nekončíme. Když jsme neměli vlastní zdroj, poohlíželi jsme se u cest a tak. Spousta lidí má tento rok přebytky, ptejte se u svých známých. My nabízíme, kde můžeme a z druhé strany je naopak nabízeno nám.

Ocet také nevyrábím z dokonalých jablek. Většinou to dělám tak, že když zpracovávám větší dávku jablek – třeba na sušení, přesnídávky apod., tak vykrájené jádřince, slupky, nedokonalé, trochu natlučené kousky putují do octa. Nedávám plesnivé, červivé a nahnilé kusy, aby se mi celá várka zbytečně nezkazila. Samozřejmě je možné nedávat pouze výkrojky, ale jablka celá. Pro mne je to způsob, jak ještě zpracovat zbytky, které by jinak šly na kompost. Důležité ale jsou právě šlupky, takže těmi nešetřte. Veškerý materiál potom rozmixuji a dám do lahve. Poměr uvádí každý recept jiný, zhruba bych počítala 400 g hmoty na 1 litr vody.

Nepřidávám ani cukr, ani kvasinky.

3. Zaliji vodou.

Kohoutkovou. Studenou. Nechám pod okrajem lahve místo cca 3-4 cm. Hmota bude pracovat a trochu nabyde na objemu, tak ať ji nemusíte honit po kuchyni (taky se mi už povedlo).

4. Přikryji látkovým kapesníkem a zagumičkuji.

Aby dovnitř nelítaly mušky octomilky a podobná havěť.

5. Nechám na teplém místě 10-14 dní. A každý den ráno i večer promíchávám!

Míchám dřevěnou vařechou, věřím, že kovová lžíce by mi narušila přírodní procesy kvašení, ale možná je to blbost, kdo ví. Míchat je potřeba. Jinak vám to zplesniví.

6. Po cca dvou týdnech přecedím přes cedník do jiné čisté sklenice, zavíčkuji a uložím do tmy. A nechám měsíc, ať to pracuje.

Nebo aspoň do špajzu něčím zakryté, ať na to přímo nejde světlo.

7. Přefitruji a nalívám do lahví. Tadá.

Filtruji přes látkový kapesník vložený do V60 (určené na přípravu kávy, jojo). Ale určitě by šlo i přes kapesník vložený do cedníku. Schválně jsem zkoušela filtrovat i přes papírový filtr na kávu (máme jich doma spoustu, které jsme dostali), ale ten se brzy ucpe a přestane fungovat. Z kapesníku usazeninu vždy jen vyškrábnu lžíci a pokračuji v procesu.

Kapesník potom doporučuji propláchnout, přeprat žlučovým mýdlem a pak vyprat s prádlem.

8. ocet vesele používám v kuchyni do salátů, k dochucování, na oplachování vlasů, na úklid a obdarovávám všechny k vánocům.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.